Kasvomaskien laaja kirjo tuli kertaheitolla osaksi suomalaisten arkea. Terveydenhuolto-alan asiantuntijat kommentoivat maskeja ja niiden käyttöä. Asiantuntijoina ovat Terveystalosta yleislääkäri Emilia Lagus, keuhkosairauksien erikoislääkäri, dosentti Annette Kainu ja johtava psykologi Tuija Turunen.

Miten maskin käyttäminen vaikuttaa kasvojen ihoon

Ihon kannalta on tärkeää, että maski istuu hyvin. Liian suuri maski valuu ja ärsyttää ihoa, ja liian tiukka kiristää ja hiertää. Monikäyttöisiä kangasmaskeja käyttäessä kannattaa muistaa, että tekokuidut ärsyttävät ihoa herkemmin. Ihon kannalta paras valinta on usein 100 % puuvilla.

Pese maski usein hellävaraisella, hajusteettomalla pesuaineella. Tauota maskin käyttöä mahdollisuuksien mukaan. Helposti ärtyvää ihoa kannattaa kosteuttaa erityisen huolellisesti. Käytä ihotyypillesi sopivaa voidetta aamuin illoin ja tarvittaessa ennen maskin päälle laittoa. Puhdista iho hyvin ihotyypillesi sopivalla aineella. Jätä maskin alle jäävä meikki pois. Jos käytät meikkivoidetta, varmista ettei valmiste ole komedogeeninen, eli ihohuokosia tukkiva. Huulet voivat kuivua maskin alla, joten huulirasvaa voi käyttää ennen maskin pukemista.

Mitkä ovat maskien keskeisimmät erot

Keskeisin ero on, onko maski kerta- vai monikäyttöinen. Yleisimmät markkinoilla olevat kertakäyttöiset maskit ovat niin sanottuja kirurgisia maskeja, joilla tarkoitetaan monikerroksista kuitukankaista maskia, joka ei ole täysin tiivis ja jossa ei ole venttiiliä.

KN95 tai FFP2 -merkityt maskit suojaavat käyttäjää itseäänkin, sillä ne suodattavat myös sisääntuloilmaa. Näitä on saatavilla venttiilillä tai ilman. FFP2 ja FFP3 -merkityissä maskeissa on usein venttiili. Venttiilin sisältävät maskit päästävät käyttäjän hengitysilman suoraan ulos, ja suojaavat siten vähemmän muita. Nämäkin kuitenkin suojaavat hieman ympärillä olevia lähinnä pisarasuojana.

Venttiilin isoin etu on, että esimerkiksi sydän- tai keuhkosairauksista kärsivät voivat helpommin hengittää venttiilin läpi, sillä venttiilin ansiosta uloshengitysilma poistuu venttiilin kautta eikä sekoitu sisäänhengitysilmaan. Venttiilimaskit ovat huomattavasti hintavampia kuin venttiilittömät maskit.

Monikäyttöistenkin maskien materiaalit eroavat toisistaan. Kankaisten maskien tiivis puuvilla kostuu hengityksen vaikutuksesta yleensä nopeammin kuin kertakäyttöisten maskien materiaali. Myös istuvuudessa on eroja. Istuvuus on tärkeä tekijä sopivan maskin valinnassa, sillä huonosti istuva maski saa myös käyttäjän herkästi koskettelemaan kasvojaan. Joissakin maskeissa on erimerkiksi muotoutuva pehmike nenän kohdalla, jonka avulla maskin saa tiiviimmäksi. Maskin tiiviys nousee keskiöön etenkin silmälaseja käyttävillä, sillä liian väljä maski saa lasit huurustumaan.

Miten oman uloshengitysilman hengittäminen vaikuttaa keuhkojen terveyteen

Kasvomaskia käytettäessä hengitettävään ilmaan sekoittuu omaa uloshengitysilmaa, mikä tekee hengittämisestä hieman tavallista raskaampaa. Lähtökohtaisesti tästä ei koidu haittaa perusterveelle ihmiselle, jolla ei ole oireilevaa sydän- tai keuhkosairautta. Jos kärsii vaikeasta sydän- tai keuhkosairaudesta, ylimääräinen hengitysvastus ja happipitoisuuden lievä pieneneminen voi pahentaa oireita, eikä maskia tällöin voi välttämättä käyttää lainkaan. Hengitystieoireista suojaa myös se, että ympärillä olevat käyttävät maskia. Maskin käyttäminen on vastuullista, sillä niin toimimalla tulee suojanneeksi myös niitä, jotka eivät syystä tai toisesta voi maskia käyttää.

Maskin läpi hengittäminen voi ahdistaa ja tuntua raskaalta

Ahdistava tunne johtuu vastuksesta, joka syntyy, kun hengitetään maskin tuoman ylimääräisen kerroksen läpi. Tunne tasaantuu yleensä, kun maskia käyttää useammin ja siihen tottuu. Perusterveelle ihmiselle tästä tunteesta ei ole haittaa. Ongelmaksi tämä muodostuu vasta, jos ihminen jo lähtökohtaisesti kärsii jonkinasteisesta happivajeesta, esimerkiksi sairauden vuoksi. Ahdistavaa tunnetta voi ehkäistä käyttämällä maskia vain sen aikaa, kun on paikassa, jossa riittävän etäisyyden pitäminen muihin ei ole mahdollista. Jos maskin käyttäminen ahdistaa, kirurginen maski voi olla kevyempi käyttää kuin paksumpi kankainen versio.

Maskin oikea ja turvallinen käyttö

Maskia kannattaa käyttää tilanteissa, joissa riittävien etäisyyksien pitäminen ei ole mahdollista. Liika ennakointi maskin pukemisessa ei kannata, sillä maskin suojaavuus heikkenee sen kostuessa. Riskialttiimpia paikkoja ovat esimerkiksi julkinen liikenne, jossa ollaan pitkiäkin aikoja lähekkäin.

Maski tulee vaihtaa riittävän usein. Kertakäyttöinen maski tulee hävittää kannelliseen roska-astiaan. Monikäyttöiselle maskille tulee kuljettaa mukana suljettavaa pussia. Kädet tulee pestä aina ennen maskin laittoa sekä sen jälkeen, kun maski on otettu pois. Likainen maski on infektiovaara ja sitä tulee käsitellä varoen. Vaikka maski ei näytä likaiselta, asianmukainen ja varovainen käsittely on erittäin tärkeää.

Maskin käyttäminen ja niiden ilmestyminen katukuvaan

Maskikeskustelu on ollut niin kirjavaa, että aihe herättää monissa ymmärrettävästi hämmennystä. Ajan myötä uudetkin asiat kuitenkin omaksutaan normaaleiksi – näin on aiemmin käynyt esimerkiksi turvavöiden ja pyöräilykypärien kanssa.
Avoin suhtautuminen vaatii riittävän huolitason, muuten maskien tarpeeseen ei suhtauduta vakavasti. Tervettä huolta ja kunnioitusta virusta kohtaan tarvitaan, kuten myös tarpeeksi luotettavaa tietoa.

Ihmiset ovat sopeutuvaisia. Käsienpesusta on tullut jo itsestään selvä rutiini, mutta alkuvaiheessa ympärillä olevien mallilla on iso painoarvo. Kun valtaapitävät, julkkikset ja työkaverit käyttävät maskia, sosiaalinen paine kasvaa muillakin. Pikkuhiljaa asiasta tulee tapa, osa arkipäivästä elämää. Maskeja käyttämällä suojaa paitsi itseään, myös muita. Muiden auttaminen vahvistaa psyykkistä vastustuskykyä.

Maskien käyttämiseen ja käyttämättä jättämiseen voi suhtautua neutraalisti

Tärkeintä on tunnistaa oma tunne, ja miettiä syytä sen taustalla. Jos se, että kanssamatkustajalla bussissa ei ole maskia naamalla ärsyttää, ei harmitustaan kannata purkaa vierustoverille huutaen. Kaikki eivät esimerkiksi terveydellisistä syistä voi käyttää maskia, emmekä voi tietää, mikä kenenkin tilanne on. Mahdollisimman monen henkilön maskin käyttö suojaa myös niitä, joille käyttö ei ole mahdollista. Oman ärsyyntymisen tai huolen tunteen tunnistaminen on tärkeää, jotta asiaan voisi suhtautua mahdollisimman neutraalisti ja esimerkiksi omassa lähipiirissään sopia yhteisesti maskin käytöstä. Siihen, miten itse toimii, voi vaikuttaa.