Kankaiden nimet juontuvat tavallisimmin kuosista tai valmistustavasta. Materiaaleilla ei aina ole merkitystä, sillä samannimistä kangasta voidaan valmistaa monesta eri materiaalista tai niiden sekoituksesta. Monia ns. aitoja kankaita on ryhdytty valmistamaan halvemmista tekokuiduista ja edullisempia kankaiden valmistusmenetelmiä kehitetään jatkuvasti.

ALCANTARA on mokkaa muistuttava tekonahkaa. materiaali on polyesteri- (60%) ja polyuretaanikuitujen (40%) sekoitus. Kangasta käytetään mm. pikkutakkeihin, pukuihin, takkeihin ja verhoilumateriaaliksi.

BATISTI on erittäin ohutta, harvahkoa ja kevyttä palttinasidoksista kangasta, useimmiten puuvillaa, joskus polyesterpuuvillaa. Batisti tunnetaan varsinkin nenäliinakankaana, käytetään myös pusero- ja yöpaitakankaana.

BRODYYRI on ohut palttinasidoksinen puuvilla- tai puuvillasekoitekangas, jossa on pieniä esimerkiksi kukkamaisia reikäkuvioita. Kangasta käytetään yöasuissa, mekoissa ja pöytäliinoissa.

BROKADI on ylellistä kiiltävää kuviokangasta (jacguard- eli kuviokudottu), tavallisesti hopea- tai kultalangoin tehostettua. Materiaali on silkkiä, tekokuitua tai joskus merseroitua puuvillaa.

BUKLEEN tunnistaa elävästä pinnasta, jossa on silmuja tai nyppyjä. Se on paksua ja harvaa neulosta tai kangasta, joka on valmistettu bukleelangasta. Langan ydintä kiertää löysiä lenkkejä muodostava toinen lanka. Buklee voi olla polyesteria, viskoosia tai villasekoitetta. Se sopii mm. takkien materiaaliksi.

CAMBRIC on erittäin tiheää ja ohutta palttinasidoksista puuvillakangasta. Cambricin pinta voi olla joskus muovilla viimeistyskäsitelty. Käytetään untuvatäytteisissä tuotteissa, paidoissa ja puseroissa.

CHARMEUSE on neulottu loimineulekoneella verka- ja trikoosidosta yhdistämällä. Neuloksen oikea puoli muistuttaa sileää neulosta. materiaali on yleensä viskoosia tai nailonia. Charmeusea käytetään erityisesti naisten alusasusteissa.

CHENILLE on hapsullisesta chenille-langasta kudottua kangasta. Käytetään mm. leningeissä, puseroissa ja huiveissa.

CREPEŽDE CHINE (Kiinankreppi) on melko paksua, sileää ja hyvin laskeutuvaa kangasta, joka ei rypisty helposti. Kiinankrepin kedelanka on kreppilankaa ja loimi löysästi punottua lankaa, sidos palttina. Käytetään alusasuissa ja iltapuvuissa.

CREŽPE GEORGETTE (Kreppisorsetti) on suhteellisen kiiltävää luonnonsilkki-, villa- tai tekokuitukangasta. Kudottaessa on käytetty kreppilankaa sekä kuteena että loimena, sidoksena palttinaa. Kangas ei rypisty helposti. Muuten samanlainen kuin kreppisifonki mutta paksumpi.

DAMASTI on pellavaista tai puuvillaista pöytä- ja lautasliinakangasta tai jakku- ja liivikangasta. Kangas kudotaan jackuard-koneella suurikuvioiseksi, kuvioina on yleensä kukkia ja lehtiaiheita. Kuvio on sama kankaan molemmilla puolilla ja ne syntyvät loimi- ja kudevaltaisista pomsipinnoista kuten kilpikangas.

DENIM on tiivistä ja vahvaa kangasta, joka tunnetaan ennen kaikkea farmarikankaana. Sidoksena on loimitoimikas, kuteena yleensä valkoinen ja loimena sininen puuvillalanka.

DEVOREŽ- SAMETIN kaunis kuviointi on saatu aikaan niin, että kangasta on käsitelty hapolla muualta paitsi kuvioiden kohdalta, jolloin vain kuviokohdatiin jää nukkaa. Tämä ylellinen silkki tai tekokuitukangas sopii iltapukuihin.

DRAPEŽ on yleensä yksiväristä tummaa frakki- tai pukukangasta. Se on hienoa kampavillakangasta. Ns. DrapeŽ-sidos tekee kankaan pintaan hieman vinot, heikosti erottuvat raidat.

DUCHESSE on satiini- eli pomsisdisidoksista kiiltäväpintaista kangasta.

DUPION on palttinasidoksella kudottua silkkikangasta. Kuteessa on epäsäännöllisiä paksuja kohtia, jotka ovat kookoskuituja. Dupion-kangas liestyy helposti. Käytetään esimerkiksi ilta- ja hääpuvuissa. kangasta valmistetaan myös tekokuiduista.

FLANELLI on kevyesti nukkapintaista puuvilla- tai villakangasta, jonka sidoksena on palttina tai toimikas. Flanelli on nukattu joko toiselta tai molemmilta puolilta. Puuvillaflanellia käytetään urheilupaidoissa ja yövaatteissa, villaflanellia puvuissa, housuissa ja hameissa.

FLAUSCH on pitkänukkaista, pehmeää ja paksua voimakkaasti vanutettua villakangasta. Käytetään päällystakeissa.

FLEECE on kevyttä, pehmeää ja voimakkaasti nukattua paksusta akryylilangasta valmistettua neulosta. sitä käytetään erilaisissa ulkoiluvaatteissa.

FROTEE on puuvillakangasta, jonka pinnassa on tihessä lankalenkkien muodostamia silmukoita joko molemmilla tai vain toisella puolella. Lenkit voivat muodostaa myös kuvioita. Materiaalina tavallisesti puuvilla tai pellava. käytetään pyyheliinoissa, kylpytakeissa, sukissa.

GABARDIINI on tiivistä ja suhteellisen hienolankaista vettähylkivää kangasta. Kankaan pinnassa on jyrkät diagonaaliraidat, jotka ovat muodostuneet joko gabardiinisidoksesta tai tavallisesta toimikkaasta. Materiaali on usein villaa mutta myös polyesterivillaa, puuvillaa tai puuvillapolyesteria. Käytetään takeissa, housuissa ja hameissa.

GINGHAM on palttinasidoksista pieniruutuista puuvillakangasta. Se on kevyttä ja kestävää ja se sopii puseroiden, hameiden, lastenvaatteiden ja pöytäliinojen materiaaleiksi.

GIPYYRI-PITSI (guipure) on ommeltua, koneella kirjottua pitsikangasta. Kauniit lehti- ja kukka-aiheet saadaan ns. Venetsian pitseistä. Voimakkaasti korostuvat kuviot ommallaan ohuella pohjakankaalle, joka poistetaan valmiista kuviosta kemiallisin menetelmin. Jäljelle jää kaunis kirjailtu pitsikangas.

GLENCHECKISSÄ on värilankojen järjestystä kuteessa ja loimessa vaihtelemalla muodostettuja erilaisia ruutualueita, jotka yhdessä muodostavat suurempia ruutualueita. Sidoksena on toimikas ja materiaalina yleensä villa. Käytetään miesten ja naisten puvuissa.

GOBELIINI on suurien ja moniväristen kuvioiden täyttämää kangasta, joka on kudottu jacguard-koneella. Nämä ovat lähinnä seinävaatteita. Gobeliinia käytetään myös huonekalukankaina, sekä tyynynpäällisinä. Joitain kuoseja myös väliverhoina.

GORE-TEX on polyamidikangasta. Sen mikrohuokoinen teflonpinta varaa ihon tuottamaa lämpöä. Kosteus pääsee haihtumaan iholta, kun samalla huokoset estävät veden tunkeutumista iholle. Kalvo on laminoitu yleensä kahden kankaan väliin. käytetään urheiluvaatteissa, teltoissa jne.

INTERLOCK on sileää ja kiinteää neulosta, jonka oikealla ja nurjalla puolella on vain oikeita silmukoita. Se ei veny yhtä paljon kuin resorineulos.

JACGUARD on kuviollista, erikoisella kuviokudontatekniikalls ja erityisellä jacguard-koneella kudottua ta neulottua kangasta.

JERSEY on tasaista ja kauniisti laskeutuvaa puuvillaneulosta, joka ei rypisty. Jersey sopii T-paitojen, mekkojen ja urheiluasujen materiaaliksi. Villajerseyssä on poikittaisia juovia nurjalla ja pitkittäisiä oikealla puolella. Se sopii lastenvaatteiden ja vapaa-ajan asujen materiaaliksi.

KALANRUOTO (herringbone) on kuosinimitys kärkitoimikkaana kudotulle kankaalle. sidos muistuttaa sahanterää.

KASHMIRKANGAS on kudottu kasmirvuohen villasta, joka on erittäin hienoa, pehmeää ja lämmintä kuitua. Kashmieria käyteään takeissa ja kaulaliinoissa.

KILPIKANGAS eli drelli on yksiväristä suorakaiteista ja neliöistä muodostunutta kuviollista pyyhe- ja pöytäliinakangasta. Kankaan sidoksina vuorottelevat loimi- ja kudevaltainen pomsi kuten damastissa.

KIRJOKUDE (brocheŽ) on kirjaillun näköistä kangasta. Kuviot on kudottu erikoismekanismin avulla kunkin kuvion reunasta reunaan ilman lankajuoksuja. Kuviolankana käytetään usein pohjakankaasta poikkevaa esimerkiksi kiiltävää lankaa. Kirjokudekankaita käytetään solmioissa ja ohuissa silkki-, puuvilla- ja viskoosileningeissä.

KOIRANHAMMAS on karkeahkoa tweedtyyppistä pepita-ruudullista kangasta. Käytetään bleisereissä ja puvuissa.

KREPPISIFONKI (CrepeŽchiffong) on erittäin ohutta, harvaa ja läpikuultavaa kangasta. Materiaalina on usein silkki tai tekokuitu. Kudottu palttinasidoksena kreppilanka, joka on sekä loimessa että kuteessa. Käytetään varsinkin huiveissa.

KUKONASKELKANGAS (yksi glencheckin ruutualue) on palttinasidoksinen ruutukangas, tosin ruuduilla on sakarat ja kuvio muistuttaa kukonaskelta. Loimessa ja kuteessa vaihtelevat tummat ja vaaleat langat. Käytetään puvuissa ja leningeissä.

LAMEE on kiiltävää metalliefektikangasta tai -neulosta. Käytetään juhla- tai iltapuvuissa.

LASIBATISTI on erittäin ohutta ja jäykkää palttinasidoksista puuvillakangasta, joka muistuttaa erehdyttävästi organzaa. Käytetään mm. puseroihin.

LODEN on vahvaa, vanutettua ja nukattua villakangasta, jonka nukka on harjattu loimen suuntaan. Perinteiset lodenin värit ovat vihreä tai ruskehtava. Käytetään päällystakeissa, jakuissa ja ulkoilutakeissa.

MADRAS-PUUVILLA on palttinasidoksista värikästä ja ohuin raidoin elävöitettyä ruutukangasta. Sitä käytetään tavallisissa arkivaatteissa.

MANCHESTER on vahvaa puuvillaista vakosamettikangasta, jossa samettiraidat kulkevat loimen suuntaan. Raidat muodostetaan leikkaamalla auki kuderivin ylempi kerros. Manchester on ns. kudesamettia.

MATELASSEŽ-KANGAS muistuttaa topattua kangasta. Se on jacquard- koneella kudottua suhteellisen pienikuviollista ontelokangasta, jossa kaksi kangasta yhdistyy toisiinsa kuvion ääriviivoja pitkin sidospisteiden avulla. Kankaiden välissä on täytteenä löysäkierteinen lanka, jonka ansiosta kuviot ovat koholla.

MOIRÉESA on epäsäännöllinen ja puun syitä muistuttava läikehtivä pinta.

Materiaalina on usein viskoosi ja sidoksena ripsi. Erikoinen pinta on saatu aikaan, kun kaksi kangaskerrosta on ajettu samanaikaisesti puristusvalssien läpi. Käytetään mm. juhlapuvuissa.

MOLSKI on mokkaa jäljittelevää melko paksua, tiivistä ja lujaa nukattua kudesatiinia. Käytetään mm. ratsastushousuissa, työ- ja ulkoilupuvuissa.

MUSLIINI on palttinasidoksinen kevyt ja hieno yleensä puuvilla- tai villakangas. Käytetään mm. leningeissä ja puseroissa.

NAILON on lujaa mutta kevyttä kangasta, se ei ime kosteutta, se nyppyyntyy ja sähköistyy helposti. Nailon sopii hyvin sadeasujen ja ulkoiluvaatteiden materiaaliksi.

ORGANZA on läpikuultavaa ohutta, hienolankaista ja jäykkää palttinasidoksista kangasta, useimmiten silkkiä tai tekokuitua. Siitä tehdään koristeita ja se sopii hyvin reunuksiin, kauluksiin sekä hää- ja iltapukujen kankaiksi.

OTTOMAANI on karkeaa ripsiraitaista kangasta, jossa kuteen suunnassa kulkee vuorotellen kohoraitoja ja vakoja. Kangas on saanut nimensä erään turkkilaisen leposohvan verhoilukankaan mukaan.

PALTTINA on yleisnimi tietylle palttinadidoksisikke karkeahkoille värjäämättömille tai yksivärisille kankaille. Materiaali on puuvillaa tai villaa. Käytetään lakanakankaana, vuorikankaissa tai vapaa-ajanvaatetuksessa.

PEPITA on tasaruutuisen kankaan kuosinimitys. Sidos toimikas.Käytetään erilaisiin pukuihin.

PYSTY SILKKI on pehmennyskäsiteltyä kangasta, jolle on ominaista hieman haalistunut ulkonäkö. Sopii hyvin paitoihin ja pukuihin.

PIKEE on puuvillainen kaksinkertainen (kaksi kude- ja loimijärjestelmää) aluslangoilla vahvistettu vakosidoksinen kangas. Kankaan nurjalla puolella on lankajuoksuja. Pikee voi olla myös neulottua kangasta, jolloin kankaassa on sileän neuloksen ja resorin elementtejä, jolloin syntyy pieniä ruutumaisia kuvioita. Käytetään paidoissa, puseroissa ja leningeissä.

PLYYSI on pitkänukkaista loimisamettia, mutta se voi olla myös joustavaa loimitrikoosamettia. Plyysi voi olla villaa, mohairia, akryylia, puuvillaa. Käytetään esimerkiksi kotiasuissa ja collegepuseroissa.

POPLIINI on tiheää puuvilla- tai polyesteripuuvillakangasta. Se on kudottu kovakierteisestä langasta ja sidoksena on usein ripsi tai palttina. Käytetään paitoihin, puseroihin, takkeihin ja vapaa-ajanvaatteisiin.

PVC on muovimaista, jäykkää ja hengittämätöntä kangasta. Kangas tai neulos on päällystetty polyvinyylikloridilla. sopii sadeasujen ja esiliinojen materiaaliksi.

RAAKASILKKI on eläväpintainen kangas, jossa sekä kude että loimi ovat huomattavan epätasaista lankaa.

RIBBINEULOS on pystyraitaista nurjiin ja oikeisiin silmukoihin perustuvaa eräänlaista resorineulosta.

RIPSI on pinnaltaan vakomaista ja molemmilta puolilta samanlaista kangasta. Vaot syntyvät, kun loimi tai kude on toista huomattavasti paksumpaa lankaa. Ripsiä valmistetaan myös nauhana.

SAMETTI voi olla joko kudesamettia (vakosamettia) tai loimisamettia (sileä sametti). Sametissa käytetään myös ranskalaista sanaa velour. Tiheimmät ja kauneimmat sametit ovat tavallisesti loimisametteja. Sametin nukkalankana käytetään usein joustavia materiaaleja: villaa, sillkiä, polyamidia tai viskoosia. Puuvillanukka voi painua nuhruisen näköiseksi. Vakosametti sopii hyvin housujen, paitojen ja lastenvaatteiden ja sileä sametti ilta-asujen ja sisustutekstiilien materiaaliksi.

SARSSI on toimikassidoksinen kangas.

SATIINI on sileä- ja kiiltäväpintaista pehmeää kangasta, joka nyppyyntyy helposti. Satiinin sidoksessa joko loimi- tai kudelanka on hallitsevana kankaan toisella, kiiltävällä puolella. Satiinia valmistetaan erivahvuisina ja erilaisista materiaaleista, yleensä sellaisista, joilla on kaunis kiilto, kuten silkistä, viskoosista tai merseroidusta puuvillasta.

SEERSUCKER on ohutta puuvillakangasta, jossa vuorottelevat poimuilevat ja tasaiset raitakohdat. Kangas voi olla usein myös painettu ennen kutistamista. Naisten kesäleninki- ja puserokangas sekä lastenvaatekangas.

SHANTUNG on palttinasidoksinen karheapintainen kangas, joka on kudottu epätasaisesta silkkilangasta, mutta myös usein polyesterilangasta. Käytetään leningeissä ja puseroissa.

SINTSI on tiheää ja hieman vettä ja likaa hylkivää yleensä runsaskuvioista painettua puuvillakangasta. Sintsi on palttinasidoksinen ja viimeistelty vahalla kiiltäväpintaiseksi. Käytetään leningeissä, verhoissa, lampunvarjostimissa, huonekalusuojuksissa, sadeasuissa jne.

TAFTI on tiivis ja melko jäykkä palttinasidoksinen kangas. Siinä on kaunis kiilto, mutta se rypistyy helposti. Materiaalina silkki, viskoosi, asetaatti tai tekokuitu. Käytetään usein hää- ja juhlapukujen materiaalina.

TARTAN on toimikassidoksista ruudullista kilttikangasta. Aitoja tartan- ruutukuoseja on olemassa vain muutamia ja niiden valmistaminen kuluu tietyille suvuille Skotlannissa. Näillä kankailla on nimet sukujen mukaan.

Tartanjäljitelmiä myydään skottiruutuisina villakankaina erityisesti hamekankaiksi.

TIKKIKANGAS on kevyttä ja lämmintä yleensä ruudulliseksi tai raidalliseksi tikattua kangasta, jossa on tavallisesti kolme kerrosta: päällys- ja vuorikangas sekä välissä täyteharso. Ulkoilupuvuissa päällyskankaana on usein ohut ja tiivis palttinasidoksinen polyester- tai polyamidikangas. Oloasujen päällyskankaana käytetään usein eri materiaaleista valmistettuja neuloksia.

TURKISKANGAS on turkista muistuttavaa tekokuitua. Sen pohjana on kudottu kangas tai neulos. Siitä tehdään hattuja, takkeja ja jakkuja.

TWEED on palttina- tai toimikassidoksista kangasta. Kudontalankana on käytetty erivärisistä villaeristä yhteen karstattua paksua ja runsaskierteistä karstavillalankaa. Kangasta käytetään yleensä pikkutakeissa ja housuissa.

TVILL eli toimikas on sidostyyppi, joka antaa kankaalle enemmän tai vähemmän näkyvän diagonaaliraidoituksen. Tvillejä on monenlaisia mm. gabardiini.

TYLLI on kevyttä, lujaa ja verkkomaista kangasta. Aidossa tyllissä loimilankoihin punoutuu kietolankoja kohtisuoraan tai vinosti muodostaen kuusikulmaisia reikiä. Aitoja tyllejä tapaa enää harvoin, ne ovat syrjäytyneet halvemmalla valmistustekniikalla valmistettavien raschel-tyllien alta. Tyllin käyttökohteita ovat mm. morsiushunnut, valoverhot ja juhlapuvut.

VELVETON on nukitettua kangasta, jonka sidoksena on kudesatiini.

VINYYLI on paksu nahkaa muistuttava tekokuitukangas. Se ei juurikaan hengitä ja sitä käytetään ulkovaatteissa ja verhoilussa.

VISKOOSIKANGAS on kudottu puuvillamassasta tai -jätteestä valmistetusta langasta. Se on imukykyistä, pehmeää ja kauniisti laskeutuvaa, mutta helposti rypistyvää kangasta. Viskoosille on tyypillistä painetut kukkakuviot. Viskoosi voi olla myös krepattua kuviokangasta.

VOHVELI on vohvelisidoksensa ansiosta ruudulliselta ja kennomaiselta näyttävää kangasta. Se imee hyvin kosteutta ja on sen vuoksi suosittua puuvillaisena pyyheliina- ja kylpytakkikankaana. Vohveli on iholla miellyttävää silkkipuuvillaa, jolloin se sopii hyvin esimeksiksi paita- ja leninkikankaaksi.

VOILEE on palttinasidoksinen läpikuultava kangas. Se on joko yksivärinen tai painokuvioinen. sitä käytetään lastenvaatteissa, puseroissa ja mekoissa.

VUORINEULOS on pyöröneulosmateriaali, jonka oikea puoli on sileää ja nurja puoli pehmeäksi nukitettu. Käytetään lenkkipuvuissa, puseroissa jne.